Fellesgjeld – og avdragsfrihet

Borettslag har en unik finansieringsmodell; du låner noe gjennom borettslaget og noe har du som egenkapital eller gjennom eget lån. Innskudd, fellesgjeld og totalpris er begreper du fort blir kjent med om du vurderer å kjøpe bolig i borettslag.

  • Innskudd – det du betaler før innflytting som finansieres ved egenkapital eller lån i bank
  • Fellesgjeld – når du kjøper bolig i et borettslag, vil en del av kjøpesummen være del av et felleslån. Det er et gunstig lån som KBBL har forhandlet frem for alle boligene samlet. Fellesgjelden er din del av dette lånet som du betaler gjennom felleskostnadene. Du får fradrag for rentene på din andel av fellesgjelden, dersom du har inntekt du betaler skatt av.
  • Totalpris – summen av innskudd og fellesgjeld, det vil si kjøpesummen.

På nye borettslag er fellesgjelden avdragsfri i opp til 20 år. Disse årene er det eventuelt kun ditt private lån (innskuddet) du nedbetaler. For deg som er i etableringsfasen, er det veldig gunstig å kunne utsette nedbetalingen av fellesgjelden til barna er blitt større og kanskje inntekten bedre. For andre kan det være at man ønsker frigjort kapital til reise, feriebolig osv. For deg som selger en bolig og kanskje sitter med egenkapital, kan vi tilby IN-ordning om du ikke ønsker å utsette nedbetalingen.

IN-ordning er forkortelsen for individuell nedbetaling av fellesgjeld. Med IN-ordning kan hver enkelt i borettslaget velge å nedbetale sin andel av fellesgjelden helt eller delvis – og dette kan gjøres 2 ganger i året.

Sikringsfond

Alle KBBL-borettslag er tilknyttet Borettslagenes Sikringsfond. Dersom en nabo i borettslaget ikke er i stand til å gjøre opp for seg, trer sikringsordningen i kraft. Dette sikrer deg mot å bli ansvarlig for naboens manglende betaling. Dette gir stor trygghet for alle som kjøper en KBBL-bolig.  

Ingen «flytteskatt»

Dokumentavgift må betales til staten når du kjøper bolig, men kjøper du bolig i borettslag slipper du å betale denne «flytteskatten». Dokumentavgiften/ «flytteskatten» er på 2,5 % av kjøpesummen, så du sparer et betydelig beløp på å velge borettslag. For nye boliger betaler du dokumentavgift av tomteverdien – men for borettslag tilknyttet KBBL er dette betalt av utbygger.