Kjøpte drømmeboligen
Takket være juniormedlemskapet i KBBL som Lars Erik fikk da han var 8 år, kunne han og samboeren sikre seg drømmeleiligheten!Lars Erik Rånes og Silje Romundstad Bergeng har nylig flyttet inn i sin flotte leilighet i Nordvesten Terrasse. Fra den luftige verandaen har de utsikt over havnebassenget, og kan kikke rett ned på Campus Kristiansund, der de begge studerer.
Silje er sykepleierstudent og arbeider ved et sykehjem ved siden av. Lars Erik studerer marinlogistikk ved Høgskolen i Molde på Campus Kristiansund, og jobber i tillegg deltid på Måsuval på Averøya.
Det beste
Fra å leie toroms leilighet tidligere, er de nå storfornøyd med å være boligeiere.
– Det beste med leiligheten er at vi har mye større plass. Vi har et ekstra rom vi bruker til hjemmekontor, og vi har egen garasje. Beliggenheten er også helt topp. Vi bruker 5 minutter til Sundbåtkaia, og dersom vi går via Vågen tar det 20 minutter til Campus, forteller Lars Erik.
Boligjakt
Da paret gikk ut på boligjakt hadde de et budsjett på 2,5 millioner kroner. De leste boligannonser og syntes at leiligheten i Nordvesten Terrasse var fristende. Prisantydningen var også innenfor det de hadde råd til, så de møtte de opp på første visning.
Det var de ikke alene om. Det var også 16 andre som var interessert i denne leiligheten, så det var trangt om plassen og spent stemning under boligvisningen.
Forelsket i leiligheten
– Vi så mulighetene, og ble litt forelsket i denne. Vi la inn bud samme kveld, og budrunden kom i gang dagen etter. Silje var på jobb, og jeg satt ved pc-en og fulgte med budene som kom, men la ikke inn flere bud, forteller Lars Erik.
Lang ansiennitet
Han hadde nemlig et ess i ermet. Han var 8 år da han fikk juniormedlemskap i KBBL i gave av sin fadder, og hadde meldt forkjøpsrett.
– Da budrunden var over og selger hadde akseptert det høyeste budet, var jeg på 3. eller 4. plass i ansiennitet, så jeg trodde ikke at det gikk. Håpet var egentlig borte, og det var synd, for vi var på visning på flere leiligheter i denne perioden, men ingen var så fin som denne.
Mail fra KBBL
Han ble derfor gledelig overrasket da det kom en e-post fra KBBL.
– Plutselig dukket det opp en mail fra Randi Kvisvik Hansen der det stod: «Vil du bruke forkjøpsretten din?»
– Avtalen vi fikk tilbud om å gå inn i, var en kjøpesum som var 100.000 over vårt opprinnelige budsjett, men da jeg regnet på det, så jeg at det ikke utgjorde så stor forskjell i måneden. Jeg ringte samboeren og spurte om vi skulle slå til, og det gjorde vi!

Ringer rundt i rekkefølge
Hver gang det selges en brukt borettslagsleilighet, kan KBBL-medlemmer melde forkjøp. – Når det har vært forhåndsavklaring spør vi de som har meldt forkjøpsrett om de vil tre inn i avtalen – men de må ha lengre ansiennitet enn kjøperen. Vi starter med den som har lengst ansiennitet, og dersom vedkommende ikke ønsker å gå inn i avtalen, går vi videre til neste person på lista, forklarer kunderådgiver forvaltning Lill-Marita Stensby i KBBL.
Hun forteller at det er økt interesse for å bruke forkjøpsretten nå, noe som betyr at medlemskapet har stor verdi.
Fikk råd om å melde forkjøp
Lars Erik hadde meldt interesse ved forhåndsmelding, og det var litt tilfeldig at han brukte denne muligheten.
– I fjor høst var vi på familieselskap på Frei, og fortalte at vi var på leilighetsjakt. Da ble jeg minnet om at jeg hadde vært medlem i KBBL siden jeg var gutt, og fikk råd om at jeg måtte melde forkjøp. Jeg sjekket med KBBL og logget inn med brukeren min.
Jeg hadde også god dialog med rådgiveren i banken. På et tidspunkt minte han meg om at fristen for å melde forkjøp på denne leiligheten snart gikk ut, og at jeg måtte melde meg. Det var litt flaks at jeg fikk disse rådene, for jeg rett og slett ikke klar over denne fordelen. Men takket være medlemskapet fra da jeg var 8 år fikk vi drømmeleiligheten, avslutter den ferske boligeieren.