Er du klar for å kjøpe bolig?

Banksjef for personmarked i SpareBank 1 Nordmøre, Øystein Aandahl har noen gode råd for deg som skal ut i boligmarkedet.

Endringer i kravene til egenkapital og en generell forventning om at renten på boliglån skal gå ned i år bidrar til at interessen for å finansieringsbevis er større enn på lenge. Her er noen råd til deg som skal ut i boligmarkedet.

Flere banker har merket økt pågang etter finansieringsbevis i begynnelsen av det nye året.    

—Dette mener vi har en sammenheng med at kravet om egenkapital når du skal kjøpe bolig er redusert fra årsskiftet med den nye utlånsforskriften. I tillegg er det en forventning til at Norges Bank skal redusere bankenes styringsrente i løpet av våren, sier forbrukerøkonom og banksjef for personmarked i SpareBank 1 Nordmøre i Kristiansund, Øystein Aandahl.

Han forteller at det både er førstegangskjøpere og etablerte familier som er på boligjakt.

—Vi opplever større optimisme blant de som ser seg om etter bolig, det er forventet et rentekutt i mars, og samtidig ligger det an til en reallønnsvekst etter lønnsoppgjøret. Dessuten er det få nye boliger til salgs, noe som bidrar til en forventning om stigende boligpriser, sier han.

I en forbrukerundersøkelse gjennomført av Kantar for SpareBank 1 i desember i fjor, sier de som er spurt at de forventer at boligprisene i Møre og Romsdal skal øke i løpet av våren og resten av året.

    • 28 prosent tror på 4-7 prosent økning i boligprisene
    • 22 prosent tror prisveksten holder seg på 1-3 prosent.
    • 26 prosent tror på uendrede priser
    •   5 prosent tror økningen blir på 8-10 prosent
    • Ingen tror på nedgang, eller på prisøkning over 10 prosent.
Foto Shutterstock

Hva bør være på plass?

Det kan være lett å la seg stresse av økte boligpriser for den som selv er på boligjakt. Men hva bør du egentlig ha på plass før du går på visning?

—Det å investere i bolig er en stor avgjørelse som påvirker den økonomiske hverdagen, også i det lange løp. Da er det viktig å ha is i magen og bestemme seg på forhånd for hvor langt man ønsker å gå i en eventuell budrunde, sier Aandahl.

Det første som er viktig å skaffe seg, er et finansieringsbevis. Med et finansieringsbevis, også kalt lånebevis, kan du handle raskt når drømmeboligen dukker opp. Det viser hvor mye du kan kjøpe for og hvor langt du kan gå i en budrunde.

Dette er banken opptatt av når du søker lån:

    •  Kan du betale lånet? Vi ser på alt du har av utgifter og inntekter, og må ta høyde for at du kan betale lånet selv om renten øker.
    • Sparepenger – hvor mye har du spart og har du eiendeler, som for eksempel bil?
    • Har du samboer eller barn? Familiesituasjonen har ofte en del å si for økonomien din.
    •  Andre lån? Har du lån fra før vil det påvirke hvor mye du kan betale ned på boliglånet. 
    • Tenkt på å leie ut? Med leieinntekter er du sikret hjelp til å betale på lånet. Leier du ut mindre enn halvparten av boligens totale areal, betaler du ikke skatt av husleien.
    • Stå på-vilje! Det er alltid bra. Kan du vise at du både kan tjene og spare penger, kan det til og med påvirke hvor mye du kan låne.


Egenkapital til boligkjøpet

Du må som hovedregel ha 10 prosent av kjøpesummen i egenkapital når du skal kjøpe bolig. Det betyr at lånet du søker om maksimalt kan være 90 prosent av det boligen koster.

Hvis du har ekstra sikkerhet, kan det likevel være mulig å søke om full belåning.

Hvor lang tid tar det å få finansieringsbevis?

Når banken mottar en søknad om finanseringsbevis får du normalt sett svar etter 1-2 arbeidsdager, men det kan variere mellom høy- og lavsesong. Med et finansieringsbevis har du en bekreftelse på at du har fått innvilget lånet ditt, og er klar til å hive deg inn i budrunden.

Finansieringsbeviset kan du enkelt finne i mobilbanken din. Husk at du ikke bør fortelle eiendomsmegleren hvor mye du har fått i finansieringsbevis. Dette er forhandlingskortet ditt i budgivningen.